Neden Çok Çeşitli Tabaka Ofset Baskı Mürekkepleri Bulunmaktadır

Düz baskı çeşidi olarak da bilinen ofset baskı sistemi, mürekkebin suyu itme prensibine göre çalışmaktadır. Ofset baskı mürekkepleri tabaka ve veb ofset baskı mürekkepleri diye ikiye ayrılırlar. Ofset baskı mürekkepleri yağ bazlı mürekkeplerdir. Genel olarak matbaa mürekkebinin içinde yağlar, reçineler, pigmentler, vernikler ve katkı maddeleri bulunmaktadır. Mürekkepte olması istenen özelliklere göre bitkisel yağ bazlı ve mineral yağ bazlı olarak ikiye ayrılmaktadır. Bazı durumlarda bu iki yağ hammadde çeşidi birden kullanıldığı da olmaktadır. Basılacak işin özelliklerine ve baskı altı malzemesine göre mürekkepten istenilen özellikler değişiklik göstermektedir.

Yukarıda anlattığımız gibi düz baskı çeşidi olarak adlandırdığımız

ofset baskı sistemi, ofset baskı kalıbındaki iş olan yerler mürekkebi, iş olmayan yerlerin de suyu tutmasını sağlayan bir sistem üzerine kurulmuştur. Hazne suyu ve mürekkep birbirinden çok farklı iki kimyasaldır. Bu iki kimyasal birbirine karışmadığından dolayı birbirlerini iterler ve bu sistemin düzgün işleyebilmesi için mürekkeplerin fiziksel ve kimyasal olarak belli yapıda olmaları gerekmektedir. Bu yapı farklılıklarına etki eden çeşitli nedenlerde vardır. Bunları sıralamak gerekirse;

Baskı makinesinin özellikleri (teknolojik özellikleri, üretim yılı, nemlendirme sistemi, ünite sayısı, baskı hızı, v.s.)

Baskı altı malzemesi özellikleri (1.hamur, kuşe, karton, bristol v.s.)

Baskıdan beklenen nitelik (hızlı kuruma, yüksek parlaklık, sürtünme direnci v.s.)

Ortam şartları (iklim, çevresel şartlar, ortam ısısı, nem v.s.)

Bu gibi nedenlerden dolayı da piyasada çok çeşitli tabaka ofset baskı mürekkepleri bulunmaktadır.

Kullanılan hammaddenin doğal kimyası tabaka ofset mürekkeplerinin özelliklerini ve makine üzerindeki performansını etkiler. Ofset baskı diğer tüm baskı çeşitlerine göre en ince mürekkep filmi ile baskı yapar, bu kullanılan ofset kalıbı sebebiyledir, çünkü ofset baskı kalıbının mürekkep taşıma kapasitesi düşüktür. Ayrıca kalıptan sonra blankete taşınan mürekkebin basınçtan dolayı kağıt üzerinde gereğinden fazla yayılması ile nokta şişmesine sebep olabilir. Bu sebeplerden dolayı ofset baskıda ince film kalınlığı kullanılması sebebiyle pigmen oranı yüksektir. Bu yüzden üretim sürecinde homojen karıştırılması önemlidir.

Ofset baskıda kullanılan mürekkepler penatrasyon, oksidsasyon/polimerizasyon, evoporasyon ve kimyasal reaksiyon gibi klasik yöntemlerle kurur.

Netice olarak baktığımızda neden piyasada aynı markanın bile birçok ofset baskı mürekkebi çeşidi üretmesinin nedenlerini inceledik.

Baskınız net olsun…

 
?